Kallesten Blogg

Spar skatt ved å ta ut aksjeutbytte før nyttår!

Det kan være skattemessig lønnsomt å ta ut et aksjeutbytte før nyttår som følge av kommende skatteendringer. Her forklarer vi hvorfor og hvordan.

Av:
Del artikkel:

I budsjettforliket mellom regjeringspartiene og SV er det nå klart at det blir en rekke skatteendringer, blant annet økning i utbytteskatten.

Følgende er avtalt når det gjelder skatt på aksjeutbytte og aksjegevinst:
Oppjusteringsfaktoren i utbytteskatten øker fra 1,44 til 1,6. Det betyr at skattesatsen for aksjonær øker fra 31,68 til 35,2 pst. For selskap og aksjonær samlet vil marginalskatten på utbytte øke fra 46,7 til 49,46 pst.

Dersom eierne planlegger å ta ut et aksjeutbytte neste år basert på årsregnskapet for 2021, kan det derfor være lønnsomt å vurdere å forsere dette utbyttevedtaket til før nyttår. På den måten kan man oppnå dagens skattesats på utbyttet istedenfor den foreslått økte til neste år.


Hvordan ta ut aksjeutbytte?


Det er flere muligheter for å ta ut et aksjeutbytte før nyttår. Til grunn for samtlige ligger en vurdering av at selskapet etter utdelingen skal ha forsvarlig egenkapital og likviditet. Dette er det styrets ansvar å vurdere forut for en eventuell utbytteavsetning.

Følgende muligheter kan være aktuelle:


Tilleggsutbytte

Tilleggsutbytte er et aksjeutbytte som avsettes basert på sist avlagte balanse (godkjente årsregnskap). I dette tilfellet kan man ikke ta med inneværende års opptjente resultat i beregningen av utbyttegrunnlaget. Man må også ta hensyn til en del disposisjoner som kan være foretatt i inneværende år. Men har man fri egenkapital og gjenværende utbytteramme fra fjoråret, er ofte et tilleggsutbytte uproblematisk. Det kreves et styrevedtak og en generalforsamlingsbeslutning for å gjennomføre dette.
 

Ekstraordinært utbytte basert på mellombalanse

Dersom man ønsker å avsette et utbytte nå før nyttår, der man også tar med inneværende års resultat og egenkapitalopptjening, må man følge reglene for ekstraordinært utbytte basert på mellombalanse. I disse tilfellene kan man utarbeide en mellombalanse pr f.eks. 31. oktober, der man tar med opptjent resultat pr nevnte dato. En mellombalanse skal utbarbeides etter reglene for årsregnskap, og må også revideres dersom selskapet er revisjonspliktig og/eller har revisor. Har selskapet ikke revisor, kan man unnlate å revidere mellombalansen.
Når det gjelder utbytte basert på mellombalanse følger det av aksjeloven § 8-2 a at mellombalansen må sendes til Regnskapsregisteret og at utdeling ikke kan foretas før mellombalansen er registrert og kunngjort. Det er vanlig og tillatt å vedta både mellombalansen og utbytteutdelingen på samme generalforsamling, men utsette utbetalingen av utbyttet til mellombalansen er kunngjort av Regnskapsregisteret. At utbetaling av utbytte må utsettes til etter at mellombalansen er kunngjort, flytter ikke tidfestingstidspunktet. Utbyttet skal fortsatt tidfestes når generalforsamlingen vedtar utbytteutdelingen, og sørger man for vedtak senest 31.12.2021 blir det beskatning i 2021 med inneværende års skattesats.


Vær gjennomtenkt – vi bistår gjerne

Vi bistår gjerne med rådgivning innen følgende tema relatert til dette:

  • Vurdering av tilgjengelig utbytteramme
  • Vurderinger rundt forsvarlig egenkapital og likviditet
  • Utarbeidelse av protokoller
  • Utarbeidelse av mellombalanse
  • Revisjon av mellombalanse
  • Innsending og registrering

Ta gjerne kontakt for en samtale om dette.

Har du et spørsmål,
eller er det noe vi kan hjelpe med?

Vi kan bidra innen rådgivning, regnskap, revisjon, selskapsetablering m.m.
Kom gjerne innom for en uforpliktende kostnadsfri samtale.
Kontakt oss her

Sparringspartner og støttespiller

Gjennom mer enn 30 års erfaring i både revisjon og regnskapstjenester, vet vi at våre tjenester må tilpasses den enkeltes konkrete behov.
Mer om oss

Revisjonstjenester
- raskt og effektivt!

Ved å velge Kallesten Revisjon og Regnskap AS som din revisor, velger du tillit, stabilitet, løsningsorientert tilnærming og effektive tjenester.

Les mer

Regnskapstjenester
- fra a til å

Relevant og riktig regnskapsrapportering til rett tid er en forutsetning for en lønnsom og effektiv virksomhet.
Les mer

Rådgivning
- vi snakker ditt språk

Er idéen din moden for å iverksettes? Drømmer du om eget firma? Har du behov for revisor? Har du en forretningsidé, men trenger hjelp til formalitetene?
Les mer

Aktuelle artikler

Gode kunderelasjoner er noe vi brenner for!
Tillit bygges gjennom å møte mennesker med respekt, nysgjerrighet og åpenhet. Med et jordnært engasjement har vi hjulpet våre kunder gjennom snart 40 år, og det ønsker vi å fortsette med. Ta gjerne en kikk på noen av våre bloggartikler om du finner noe som er nyttig for deg.

Sykkelløftet på besøk

Hos Kallesten får vi betalt (!) for å sykle til jobb.

Nettbasert regnskap – utnytt fordelene

Spar tid og penger på regnskap i skyen

Forsvarlig egenkapital og likviditet

Hva er styrets ansvar?

Hvordan tjene penger på å leie ut hytta

Det kan være veldig gunstig å leie ut hytta

Firmahytte – velferdstiltak for bedriften

Firmahytte/bedriftshytte anses som et velferdstiltak i en bedrift, men visse vilkår må være oppfylt for at arbeidstaker skal unngå skatteplikt

Spire i magen?

Er du i ferd med å starte egen virksomhet?

Kundehistorier – Salikatt Bryggeri

Vår nye kunde Salikatt Bryggeri AS vekker oppmerksomhet i lokale medier

Vår kollega Bjørn Gausland gikk til topps i Aftenbladet, vi gratulerer!

Med bare to bom troner Bjørn alene på topp i Aftenbladets tippekonkurranse for 2015

Aksjeloven forenkles

Forenklet registrering av AS og minste aksjekapital kr 1 kan bli regelen fra 2017

Automatisk regnskapsføring – er det mulig?

Kan regnskapet føre seg selv? - Ja, til en viss grad, men allier deg med en regnskapsfører. Vi forklarer deg hvordan du utnytter mulighetene.